
Gefermenteerde voeding: waarom het goed is voor je lijf
person Door: ( Auteur ) Marlon Hinderink , calendar_today Geplaatst op:Mijn naam is Marlon Hinderink en ik loop stage bij Broeders Gezondheidswinkel. Tijdens mijn stage ben ik veel te weten gekomen over gezonde voeding. Eén onderwerp vond ik zó interessant, dat ik er deze blog over schrijf: gefermenteerde voeding.
Misschien klinkt het een beetje gek, maar dingen als kimchi, kombucha en zuurkool zijn echt heel goed voor je lichaam. In deze blog leg ik je uit wat gefermenteerde voeding is, welke producten er zijn en waarom het gezond is om ze te eten of drinken. Ook geef ik tips hoe je het zelf makkelijk kunt toevoegen aan je maaltijden.
Wat is fermentatie eigenlijk?
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij goede bacteriën, gisten of schimmels ingrediënten veranderen. Bijvoorbeeld: melk wordt yoghurt of kefir, of kool verandert in zuurkool. Die bacteriën zorgen ervoor dat het eten langer houdbaar wordt én dat er gezonde stoffen ontstaan.
Dus: schimmels en bacteriën klinken misschien vies, maar ze kunnen ook juist supergezond zijn voor je darmen en je weerstand. Mensen gebruiken fermentatie trouwens al duizenden jaren, vooral om voedsel langer houdbaar te maken zonder koelkast. In veel landen is het een vast onderdeel van de keuken, zoals in Korea (kimchi) of Duitsland (zuurkool).
Waarom is gefermenteerd eten zo gezond?
Gefermenteerd voedsel zit vol met probiotica: dat zijn levende bacteriën die goed zijn voor je darmen. En als je darmen blij zijn, dan voel jij je meestal ook beter. Het kan helpen bij spijsvertering, een opgeblazen gevoel verminderen en zelfs je weerstand versterken.
Veel onderzoek laat zien dat een gezonde darmflora invloed heeft op je hele lichaam – en zelfs je humeur. Sommige mensen merken dat ze minder last hebben van hun huid of vermoeidheid als ze vaker gefermenteerde producten eten.
Daarnaast zitten er in gefermenteerde producten vaak ook meer vitamines, zoals vitamine B en C, en worden mineralen beter opgenomen door je lijf.
Bekende (en lekkere!) gefermenteerde producten
- Kimchi: Een pittige Koreaanse groentefermentatie met kool, knoflook, gember en chili. Goed voor je darmen én superlekker bij rijst of noedels.
- Zuurkool: Dit ken je vast wel van stamppot. Zuurkool is gefermenteerde witte kool, rijk aan vitamine C en goed voor je spijsvertering. Je kunt het trouwens ook koud eten als salade!
- Kombucha: Een soort bruisende ijsthee die gefermenteerd is met een SCOBY (een soort kombucha-paddenstoel). Het klinkt raar, maar het is verfrissend en goed voor je darmen. Je hebt het in allerlei smaken, zoals gember-citroen of framboos.
- Desembrood: In plaats van gist wordt desem gebruikt, dat leeft van nature. Het is vaak makkelijker te verteren dan normaal brood en blijft langer vers. Ook is de smaak wat voller.
- Yoghurt: Misschien wel het bekendste gefermenteerde product. Als er “levende culturen” op de verpakking staan, weet je dat het goed zit.
- Kefir: Lijkt op yoghurt, maar is iets dunner en vaak nog rijker aan probiotica. Je kunt het drinken als ontbijt of tussendoor. Het smaakt een beetje friszuur.
Hoe kun je het makkelijk zelf eten of drinken?
Je hoeft echt niet alles zelf te maken (mag natuurlijk wel), maar in de winkel kun je genoeg gefermenteerde producten vinden. Bij Broeders Gezondheidswinkel hebben we bijvoorbeeld verse kombucha, biologische kimchi en desembrood zonder toevoegingen.
Zelf voeg ik kimchi toe aan een wrap of salade, drink ik af en toe een glas kombucha en eet ik yoghurt met fruit als ontbijt. Wat ook lekker is: een boterham met desembrood en avocado, of kefir met wat muesli. Zo maak je je maaltijden net wat gezonder zonder dat het veel moeite kost.
Tips als je ermee wilt beginnen
- Begin rustig: eet niet meteen superveel, je darmen moeten even wennen.
- Lees de etiketten: kies voor producten zonder toegevoegde suikers of geur-/kleurstoffen.
- Combineer met vezels: zoals groente of volkoren producten, dat helpt de probiotica nog beter werken.
- Probeer verschillende dingen: zo ontdek je wat jij lekker vindt. Niet iedereen houdt van zure smaken, maar er zijn ook mildere soorten zoals milde kefir of zachte kimchi.
Tot slot
Gefermenteerde voeding is dus niet alleen iets ‘hip’ of voor mensen die heel gezond willen leven – het is ook gewoon logisch en goed voor bijna iedereen. Het helpt je buik, je weerstand en het smaakt vaak ook nog eens verrassend lekker.
Dus, de volgende keer dat je in de winkel bent: probeer eens een potje kimchi of een fles kombucha. Je lichaam (en smaakpapillen) zullen je dankbaar zijn!
Producten
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor uw reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.